Jag fullkomligt älskar saffran! Det är så sjuuukt gott!
Här är lite recept på olika gott med saffran:
Saffranspannkaka
2 pannkakor, 2 portioner:
2 ägg
1 msk fiberhusk
1 dl mjölk
1/2 dl grädde
salt
1 paket saffran (0,5 g)
Gör såhär:
Mixa med stavmixer och låt stå 2 minuter, häll sedan upp i panna med smör eller kokosfett och stek färdiga.Servera med hjortron och lite rysk yoghurt!
Saffranspannkaka med kokos i långpanna
4 ägg
4 dl mjölk
1 dl grädde
25 g smör
3 dl kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
½ g saffran
½ tsk salt
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader. Om du använder kokosflingor kan du köra dessa i mixern för att få mer mjöllik form på dessa. Blanda de torra ingredienserna. Rör ned mjölk, grädde och smält smör. Vispa sist i äggen.
Grädda mitt i ugnen tills pannkakan fått lagom med färg, ca 20-35 minuter.
Servera med färska bär!
Saffranskaka LCHF, 1 rund kaka, ca 8-12 bitar
3 dl mandelmjöl
Sockerersättningsströ motsvarande 75 gram vanligt socker exempelvis 75 g Ica stevia strö
1 paket saffran (0,5 g)
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
4 ägg
Fyllning:
50g smör
1 tsk vaniljpulver
100g philadelphiaost
1/2 dl sukrin melis eller sötrix flor
Gör såhär:
Sätt varmluftugnen på 180 g eller 200 g vanlig ugn.
Smörj en springform.
Vispa äggen fluffiga, vispa ner sötningen efter ett tag. Det ska bli luftigt och vitt, smält smöret. Blanda ner saffran i smöret
Vispa ner smör och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt, häll upp i formen.
Vispa ihop ingredienserna till smörfyllningen och skeda in det i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Lägg eventuellt över aluminium efter halva tiden.
Brysselkål i saffransgrädde, 4 port
Brysselkål är både nyttigt och gott! Saffran och lite pressad citron i grädden gör smaksättningen fulländad.500 g färsk eller fryst brysselkål
1 rödlök
smör
2 dl vispgrädde
1/2 påse saffran, 0,25 g
1 tsk pressad citron
1 tsk salt
1 krm svartpeppar Gör såhär:Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en gryta. Lägg i brysselkålen och häll på grädden. Smaksätt med saffran, citron, salt och peppar. Låt kålen koka på svag värme under lock tills den är mjuk, ca 5 min för fryst och ca 10 min för färsk.
Spenat- och cheddarfylld kalkonfilé i saffranssås, 4 port
600 g kalkonfilé
250 g fryst bladspenat
2 dl riven cheddar
1 msk sambal oelek
3 msk smör
2 ½ dl mellangrädde
1 pkt saffran, 0,5 g
1 tsk salt
1 krm peppar
Gör såhärSätt ugnen på 200°. Tina spenaten och krama ur vätskan. Banka ut fileérna till 1 ½ cm tunna skivor och skär en djup ficka längs med filéerna. Blanda spenat, ost och sambal oelek. Fyll filéerna med blandningen och bryn dem i smör. Blanda grädde, saffran, salt och peppar. Lägg filéerna i en ugnssäker form och häll över gräddblandningen. Tillaga i mitten av ugnen ca 25 min. Servera med ugnsrostad potatis, morot och smörfräst spenat.
Ris med saffran, berberis och nötter, 4 port
4 dl basmatiris
1 liter vatten
1 tsk salt
1/2 påse saffran
1 dl varmt vatten
1 dl torkade berberisbär eller tranbär
1 msk smör eller olja
1 dl hackade pistaschnötter
Gör såhär:
Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Blanda ut saffran i varmt vatten. Ta några deciliter av riset och blanda med saffransvatten. Bryn berberisbären i smör i en minut så att de blir glansiga. Lägg upp riset på ett fat och garnera med saffransris, berberis och hackade pistaschnötter.
Saffranskryddad kikärtsquinoa,4 port
1 gul lök
1 burk kikärtor (ca 400 g)
1 tärning grönsaksbuljong
1 kuvert saffran (0.5 gram)
2,5 dl okokt quinoa (gärna vit)
5 dl vatten
ev 1 dl torkade tranbär
Salt och peppar
olja att steka i
Gör såhär:
Hacka löken och fräs i olja i en stor kastrull.
Häll av kikärtorna och skölj dem, låt fräsa med löken i någon minut.
Tillsätt saffran och smula i buljongtärningen.
Skölj quinoan ordentligt, tillsätt sedan den också.
Häll över vattnet, låt koka upp och sjud sedan på svag värme i ungefär 15 minuter – tills vattnet kokat bort.
Tillsätt torkade tranbär om du vill, salta och peppra efter smak.
Krämig saffran quorngryta, 2port, ca 2,5 kolhydrater per portion
300 g Quornfiléer eller quornbitar
1 tsk salt eller örtsalt efter behov
2 kryddmått vitpeppar
2 dl creme fraiche
1 paket saffran
2 tsk dragon
2 dl riven ost, ex cheddar
ev. lite chili, lite garam masala, lite jordnötskräm, färska korianderblad
Gör såhär:
Blanda alla ingredienser utom qournbitarna noga i en separat bunke. Ta därefter fram qournbitarna i en smörjd form, och häll ”såsen” över. Ställ in i ugnen, 200 grader i ca 35-40 minuter. Servera med sallad & grovriven lätt kokt blomkål (alternativ till ris).