Direktlänk till inlägg 29 oktober 2012

Socker, Stevia eller Sötningsmedel!

Av LankiS ☮♥☯ - 29 oktober 2012 15:11

Hittade en artikel på: halas.se.msn.com om socker, stevia och sötningsmedel... tänkte dela den med er...

 

   

De olika sötningsmedlen påverkar din kropp på mycket olika sätt. Se här vad du bör välja.


Vad är egentligen Stevia?
Stevia är ett hälsosamt och naturligt alternativ till socker. Stevia är cirka 200-300 gånger sötare än socker, du behöver därför bara använda en bråkdel jämfört med vanligt strösocker.


Förutom att stevia inte innehåller några kalorier har detta naturliga alternativ en annan fördel; det påverkar blodsockret i mycket lite jämfört med vanligt socker.


Stevia är en kortform för namnet på ämnet det utvinns ifrån, stevioglykosider.


Konstgjorda sötningsmedel
Det finns mängder på marknaden, nedan har vi listat några av de vanligaste. Ämnena finns typiskt i produkter som läsk, yoghurt, godis, tandkräm och tuggummi. Sukralose (E955), Sakkarin (E954), Aspartam (E951), Acesulfam(E950), Cyklaminsyre (E952), Sorbitol (E420) og Xylitol (E967).

 

Socker, konstgjorda sötningsmedel eller Stevia? Valet är ditt men de olika alternativen påverkar ditt blodsocker på olika sätt.


Stevia

Stevia höjer inte blodsockret, tvärtom kan de aktiva ämnena i stevia isoleras och till och med på sikt användas medicinskt för att hjälpa diabetespatienter.

Vanligt socker
Socker tas upp direkt och snabbt i blodet. Det sätter press på kroppens tillverkning av insulin som tvingas öka och därför är socker ett problem för diabetiker.

Konstgjorda sötningsmedel
De flesta sötningsmedel ökar inte blodsockret, vilket är bra för stabiliteten i blodsockret och speciellt bra för diabetiker, som har problem med att tillverka det insulin som behövs. Insulin har till uppgift att få bort sockret från blodet. Undantaget är sockeralkoholer, sorbitol och xylitol, som inte är bra för diabetiker, eftersom sockeralkoholer ombildas till socker i kroppen och ger en stigning i blodsockret.



Socker, konstgjorda sötningsmedel eller Stevia - går det att känna skillnad i smak?


Konstgjorda sötningsmedel
Det råder sällan enighet om hur sötningsmedel smakar, men de flesta kan oftast enas om att sötningsmedel inte smakar helt som socker. Ofta kan de ge en lite besk och bitter eftersmak, vilket inte är fallet med riktigt socker.


Stevia
Stevia smakar inte heller som vanligt socker och ett av problemen med stevia är att det kan ha en lite bitter lakritsmak som eftersmak.


Sukker
Många av oss kan eller vill inte vara utan smaken av riktigt socker. Kanske är det därför som det investeras stora summor i att hitta en nyttig ersättare.

 

De olika varianterna av sötningsmedel påverkar din vikt på olika sätt.


Konstgjorda sötningsmedel
De flesta sötningsmedel innehåller inte direkt några kalorier att tala om, därför kan de vara bra för oss ifall vi tycker om sötsaker, men inte vill gå upp i vikt. Omvänt pekar forskning på att när du äter mat som innehåller sötningsmedel, så ökar samtidigt aptiten vilket gör att du går upp i vikt, att du kanske använder sötningsmedel just för att spara på kalorier. Dessutom vänjer du dina smaklökar vid att allt ska smaka sött.

Stevia
Här skiljer sig stevia från andra sötningsmedel. Stevia är kalorifritt, men ökar på samma sätt din aptit, även om du väljer produkter med sötningsmedel för att spara på kalorier.

Vanligt socker
Socker innehåller 17 kJ per gram. Det finns inget fett i socker, men när du äter godis kommer kroppen att prioritera att förbränna kalorierna från godiset och fettet i din kost stannar kvar och lägger sig runt magen.

De sötande ingredienserna påverkar maten när du konserverar den.

Stevia 
Stevia har visat sig ha en konserverande effekt på matvaror. I Japan använder man detta sötningsmedel för att bland annat konservera fisk och soyaprodukter.

Vanligt socker

Socker binder till sig vatten. Det är bra för hållbarheten. Bakterierna behöver nämligen vatten för att transportera närings- och avfallsämnen.

Konstgjorda sötningsmedel
Sötningsmedel konserverar inte dina matvaror så som socker gör, eftersom socker helt naturligt ger dåliga tillväxtbetingelser för mikroorganismer. Ersätts socker med sötningsmedel måste maten antingen få konserveringsmedel tillsatt, eller så blir den snabbt dålig.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av LankiS ☮♥☯ - 23 mars 2017 00:07

Ny blogg på Nouw! Alla gamla inlägg härifrån följer med dit! :) Tjing! ...

Av LankiS ☮♥☯ - 1 maj 2016 15:49

Länge sedan jag skrev här nu. Det är mycket som hänt och lång tid som förflutit sedan dess. Jag kommer inte gå in på några detaljer här och nu.  Tiden är fortfarande något som förundrar mig så mycket.  Tiden, så strukturell och så inrutad, me...

Av LankiS ☮♥☯ - 30 juli 2013 14:39

Jag försöker få min sinnesstämmning i hakuna matata-mode det går inte direkt bra.  Jag är trött på att ha ont, jag är trött på att inte må bättre, jag är trött på att det hela tiden blir värre med det ena eller det andra när det är något som inger ...

Av LankiS ☮♥☯ - 13 juli 2013 22:45


 

Av LankiS ☮♥☯ - 13 juli 2013 22:43

Ingredienser: 1 st zucchini2 dl creme fraiche1 dl riven ost1 st vitlöksklyftaOlivoljaSalt & pepparFinhackad persilja -Sätt ugnen på 225 grader. Häll lite olivolja i en ugnsform.-Skiva zucchinin i längden och lägg skivorna i formen. Salta och pepp...

Ovido - Quiz & Flashcards