Direktlänk till inlägg 26 februari 2013

Vegobiffar!

Av LankiS ☮♥☯ - 26 februari 2013 17:44

Många som frågat nu hur jag gör vegobiffar och det är lite olika, finns massor med recept. Delar med mig av några jag brukar använda mig utav.

 

Kesobiffar med kidneybönor, purjolök och persilja 6 biffar.

Ingredienser

1 burk kidney bönor ca 230 gram avrunnen vikt
ägg
10 cm purjolök
125 gram keso
0,5 dl persilja
2 tsk dijon senap
2 krm riven muskotnöt
1 tsk strösocker
1 dl ströbröd

Salt
Peppar
1 msk olja

Gör såhär: 

Skölj 1 burk kidneybönor, lägg dem i en bunke och mixa dem med en stavmixer.
Blanda i 1 ägg.
Hacka 10 cm purjolök och 0,5 dl persilja fint och blanda ner det och 125 gram keso i bönorna.
Smaksätt med 2 tsk senap, 2 krm riven muskotnöt, salt, peppar och 1 tsk strösocker.
Tillsätt 1 dl ströbröd, rör om och låt svälla i 5 minuter. Det är tillräckligt med tid för att sätta sig ner och göra en minimeditation eller bara andas lite.
Forma smeten till biffar och stek på medelvärme ett par minuter på varje sida. Klart.
Servera med en fräsch sallad på sidan. Går att frysa in. Jag brukar skippa ströbröd och strösocker ibland och istället använda ett extra ägg, ca ½-1 msk fiberhusk eller 1msk Fibrex
Per biff:
Kalorier: 104
Kolhydrater: 14 g
Fett: 3 g
Protein: 7 g
 

Kidneybönburgare

6-8 st
1 liter kokta eller konserverade kidneybönor (500 g)
1 lök, hackad
1-2 vitlöksklyftor, pressade
½ tsk spiskummin
knappt 1 tsk sambal oelek (el cayenne/chilipeppar)
1 tsk paprikapulver
½ smulad grönsaksbuljongtärning eller 1 tsk buljongpulver
2 msk tomatpuré

Mixa kidneybönorna släta i en matberedare. Fräs löken i lite olja. Tillsätt vitlöken och sambal oelek mot slutet av stektiden, och alla kryddorna. Rör ner tomatpuré. Blanda kryddpastan med kidneyböns mixet. Om det är för löst tillsätt ströbröd, brödsmulor eller mjöl till lagom konsistens. Smaka av med mer kryddor och salt om det behövs. Låt gärna smeten stå kallt en stund innan den formas till burgare som vänds i ströbröd och steks i olja i stekpanna eller i ugnen.
Servera gärna i pitabröd tillsammans med chilikryddad tomatsås, vitlökssås eller rhode island-dressing samt sallat, gurka, tomat, lök och majs.
I stället för kidneybönor kan du använda adukibönor, bruna bönor, pintobönor eller vita bönor.



Vegobiffar med fetaost och oliver 4 portioner

 

Ingredienser

800 g kikärter (400 g = 1 burk)

1 ägg

0,5 dl ströbröd

1 finhackad rödlök

1 tsk sambal oelek

2 krm salt

1 krm svartpeppar

100 g fetaost, smulad

1 dl svarta oliver, utan kärnor, grovhackade

1,5 msk smör

 

Pesto rosso:

1 dl soltorkade tomater, i olja

2 vitlöksklyftor

0,5 färsk basilika

 

Gör så här:

Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Mixa dem med ägg, ströbröd, lök och kryddor i en matberedare till en massa. Blanda ner fetaosten och oliverna. Forma till biffar och stek i smör 2-3 minuter på var sida. Blanda ingredienserna till peston och mixa i matberedare eller med mixerstav.


Kikärtsbiffar med spenatsås

Ingredienser

1 burk(ar)  kikärtor, konserverade

1 st  potatis(ar), kokt

0,5 dl  salladslök(ar), hackad

0,5 dl  koriander, hackad

0,5 tsk  örtsalt

1 nypa(or)  vitpeppar

0,5 dl  polentagryn

 

0,5 msk  olivolja

2 msk  mjuk tofu(ost)

1 dl  fryst spenat 

muskot, och örtsalt efter smak


Spenatsallad

40 gram  bladspenat ,

  

0,25 st  kärnorna av granatäpple(n),

  

 

Gör såhär

1. Skölj kikärtorna ordentligt och lägg i en matberedare tillsammans med potatisen och mixa i någon minut. Blanda kikärtor, potatis, salladslök, koriander, örtsalt och vitpeppar i en skål. Forma blandningen till biffar, ca 1 cm tjocka. Panera dem i polentagrynen
2. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Stek biffarna gyllenbruna på medelvärme i ca 5 minuter per sida.
3. Hetta upp en kastrull med tofuost och lägg i den frysta spenaten. Smaka av såsen med riven muskot och örtsalt.

Servera biffarna med spenatsåsen och en spenatsallad.

 

Vegobiffar med fetaost & örter/nötter 2-3 personer

Ingredienser

3 dl bönor eller kikärtor, kokta, från burk eller egna
1-2 morötter, rårivna
1 bit rotselleri, råriven
1dl pumpkärnor eller grovt hackade valnötter
3. ägg
150 g fetaost, grovt riven
2 msk soyamjöl eller potatismjöl.
hackade färska örtkryddor, bladpersilja, gräslök, basilika t.ex
Örtsalt
Peppar
Tabasco eller fint hackad röd chili

Gör så här

Mosa bönor eller ärtor eller båda lite grovt.
Rör i hop rårivna rotsakerna med ägg, kryddor & mjölet. Sist fetaosten & valnötter/frön
Blanda väl, forma lite plattare biffar & stek i smör/rapsolja.
Inte för hög värme! några minuter på varje sida.


Att servera till: En kall sås på turkisk yoghurt smaksatt med mynta t.ex och en god blandad sallad med rödlök ,ruccola & oliver.

 

 

Mat
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av LankiS ☮♥☯ - 23 mars 2017 00:07

Ny blogg på Nouw! Alla gamla inlägg härifrån följer med dit! :) Tjing! ...

Av LankiS ☮♥☯ - 1 maj 2016 15:49

Länge sedan jag skrev här nu. Det är mycket som hänt och lång tid som förflutit sedan dess. Jag kommer inte gå in på några detaljer här och nu.  Tiden är fortfarande något som förundrar mig så mycket.  Tiden, så strukturell och så inrutad, me...

Av LankiS ☮♥☯ - 30 juli 2013 14:39

Jag försöker få min sinnesstämmning i hakuna matata-mode det går inte direkt bra.  Jag är trött på att ha ont, jag är trött på att inte må bättre, jag är trött på att det hela tiden blir värre med det ena eller det andra när det är något som inger ...

Av LankiS ☮♥☯ - 13 juli 2013 22:45


 

Av LankiS ☮♥☯ - 13 juli 2013 22:43

Ingredienser: 1 st zucchini2 dl creme fraiche1 dl riven ost1 st vitlöksklyftaOlivoljaSalt & pepparFinhackad persilja -Sätt ugnen på 225 grader. Häll lite olivolja i en ugnsform.-Skiva zucchinin i längden och lägg skivorna i formen. Salta och pepp...

Ovido - Quiz & Flashcards