Alla inlägg under september 2012

Av LankiS ☮♥☯ - 20 september 2012 00:48

Skippa färdiggjorda buljongtärningar och smakförstärkare och koka egen buljong. Frys sedan in i ispåsar och ta fram när det ska användas.

Här kommer några recept:

 

*Fiskbuljong, ca 1,5 liter fiskbuljong fiskfond

Ingredienser:

500 gram fiskskrov eller huvud från ex. plattfisk, gös, torsk eller lax (ej bara lax då fiskfonden blir för limmig på bara lax).
1,5 liter vatten
1 gul lök
1 bit rotselleri, 100 gram
0,5 purjolök
3 stjälkar persilja eller hackad vanlig
1 lagerblad
1 tsk salt
5 vitpepparkorn

Tillagning:

  1. Skölj fiskbenen, lägg i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och dra sedan ner värmen. Skumma - ta bort det mesta skummet med en slev.
  2. Förbered och hacka under tiden gul lök, rotselleri, purjolök och persilja. Tillsätt tillsammans med lagerblad, salt och vitpeppar.
  3. Sjud i 10 minuter och ta sedan från värmen. Låt buljongen stå och dra i minst 30 minuter innan du silar upp den. Du kan frysa in buljong som inte går åt.

Källa: http://receptfavoriter.se/recept/egen-fiskbuljong-fiskfond-hemgjord.html


*Köttbuljong,ca 3-4 liter hemgjord köttbuljong köttfond

Ingredienser:

1 kg köttben
1 morot
1 gul lök
2 klyftor vitlök (valfritt)
1 purjolök
1/4 rotselleri
1 lagerblad
4 pepparkorn
0,5 tsk salt
1 msk tomatpuré
0,5 tsk timjan
4 stjälkar persilja eller 0,5 dl grovhackad persilja

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg upp köttbenen i en långpanna, tillsätt tomatpuré och blanda runt. Sätt in benen i ugnen i ca 30 minuter så att de bryns och får en fin brun yta.
  3. Rensa, skölj, skala och tärna grönsakerna i ca 1x1 cm stora tärningar.
  4. Ta ut benen och lägg i en stor kastrull - stor nog att få plats med benen och grönsakerna som du tillsätter samt vatten som du fyller upp med så att det täcker ben och grönsaker.
  5. Koka upp köttbuljongen och skumma med en slev bort det mesta skummet.
  6. Tillsätt lagerblad, salt, peppar, timjan samt persilja.
  7. Låt köttbuljongen sjuda på låg värme utan lock i ca två timmar. Den kokar då ihop till en tjockare konsistens, får smak och blir mer koncentrerad.
  8. Lyft upp benen och släng dem.
  9. Passera resten av buljongen genom en sil (ex. trådsil eller silduk) och tryck och mosa genom buljongen - det är bara gott om lite av grönsakerna kommer med.
  10. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och värm den - nu kan du använda buljongen eller koka ner och koncentrera smaken ännu mer.
  11. Förslag på sås att laga med köttbuljong: du kan reda buljongen med en bottenredning med smör och mjöl och tillsätta buljong under omrörning. Eller en toppredning genom att klicka och röra i smör och mjöl ihopblandat till en pasta. Eller mjölk och mjöl blandat och tillsatt under omrörning (toppredning). Vidare tillsätta grädde för gräddsås; portvin för portvinssås; madeira till madeirasås; nymalen svartpeppar för pepparsås osv. Koka ihop och smaka av med salt och peppar.
  12. Ett förslag är mörk grundsås för fyra personer: Smält 2 msk smör i en kastrull. Rör i 2 msk mjöl och bryn det ljust brunt under omrörning i någon minut. Mjölet ska få lite nötig doft och smak. Tillsätt 4 dl köttbuljong under omrörning lite i taget. Koka brunsåsen i minst 5 minuter (så att mjölsmaken försvinner). Smaksätt ev. såsen: förslagsvis med 2 msk tomatpuré; eller 2 msk madeira eller portvin; eller 2 msk ajvar (paprikaröra). Koka ihop såsen och smaka av med salt och peppar.

Källa: receptfavoriter.se/recept/hemgjord-koettbuljong-koettfond.html

 

*Grönsaksbuljong, 12 portioner/st.

Ingredienser:

200 gram morötter
200 gram palsternackor
100 gram rotselleri
1 st lök, stor
1 st purjolök , stor
25 gram smör
2 st tomater
1 tsk hela vitpepparkorn
3 st lagerblad
4 liter vatten
1,5 msk salt
3 krm muskot
5 st Kryddpepparkorn
1 msk körvel
0,5 dl persilja
 Tillagning:
  1. Grovhacka löken och fräs den i smöret.
  2. Tvätta eller skala rotfrukterna och skär dem i stora bitar. Lägg ner i grytan.
  3. Låt fräsa någon minut. Slå på vattnet.
  4.  Lägg ner grovhackade tomater och alla kryddor.Krydda och smaksätt efter behag.
  5.  Koka 2 timmar. Smaka av och sila buljongen. Det blir cirka 3,5 liter.
  6.  Bra att ha i frysen. 

källa: www.kokaihop.se/recept/gronsaksbuljong


*Kyckling - Hönsbuljong

Ingredienser:

ca 1-1,5 liter Kycklingbuljong hönsbuljong
1 kyckling eller höna, färsk eller tinad
1,5-2 liter vatten
1 morot
0,5 purjolök
1 gul lök
1 dl grovhackad rotselleri
1 msk salt
5 vitpepparkorn
2 lagerblad
några persiljestjälkar (valfritt)

Tillagning:

  1. Börja med att koka kyckling eller höns: Lägg kycklingen eller hönan i en stor gryta och slå på kallt vatten.
  2. Låt koka upp och häll av vattnet.
  3. Hacka och skala under tiden de andra ingredienserna som ska i hönsbuljongen.
  4. Slå på nytt vatten så att det täcker kycklingen eller hönset och tillsätt alla övriga ingredienser - morot, purjolök, lök, rotselleri, salt, vitpepparkorn och lagerblad.
  5. Koka på medelvärme i ca 45 minuter för en kyckling och 1,5 timmar för höns. Skumma bort fettet då och då.
  6. Sila av buljongen i en annan kastrull till sås eller soppa.
  7. Kycklingfonden eller hönsfonden håller sig i kylen några dagar. Du kan också frysa in kycklingbuljongen eller hönsbuljongen.
  8. Du kan också koka ner kycklingfonden eller hönsfonden mer till önskad smak och koncentration.
  9. Låt kycklingen svalna innan du plockar av skinn och kött. Skär och dela köttet i grova bitar. Spara i kyl eller frys till valfri kycklingrätt.

Källa: receptfavoriter.se/recept/kycklingbuljong-hoensbuljong-kycklingfond-hoensfond.html

 

För er som inte orkar göra egen buljong och vill köpa färdig så försök köpa utan glutamat och/eller jästextrakt. Knorr Organic är ok, dom är gjorda på ekologiska ingredienser och  innehåller jäsextrakt gjord på korn annars kolla i hälsokostbutiker. 

 

Mat
Av LankiS ☮♥☯ - 19 september 2012 23:43

 

6 dl sloow protein vanilj 
1/2 tsk Vanilj
2 hela ägg + 4 äggvitor
1/2 dl rapsolja (ta bort en msk om du inte får tag på någon laktosfri yogurt med låg fettprocent)
1 dl laktosfri 10% yogurt blandat med 1 dl 1% laktosfri mjölk eller 2 dl 0,5% laktosfri yoghurt
2 msk bakpulver
75 gr laktosfri kvarg 1%
1 msk sukrin

Klickad en klick formen och sedan i med lite av äppelblandningen som består av 1 äpple, 1 msk sukrin, kanel och 5 hackade mandlar och sen en ny klick muffinssmet över.

Grädda 20-25 minuter i 175°C
 
  
Källa:petitessozoe.blogspot.se/search/label/Kost

Mat
Av LankiS ☮♥☯ - 19 september 2012 23:23

Gottit med endast lite kolhydrater!

 

Kladdigkaka

2 ägg
Lite ekologisk vanilj
2,25 dl steviaströ
2 dl mandelmjöl
80 gr smör
1 nypa salt
3 msk kakao 
50g 70%choklad
 
Vispa ihop ingredienserna och häll i en form med löstagbar botten, smörj formen och använd kokos som ströbröd, in i ugnen på 200 grader i ca 20 min.
 
Källa:petitessozoe.blogspot.se  
 
 

Av LankiS ☮♥☯ - 19 september 2012 21:11

Lite kvällsmys med lite osaltade och orostade nötter, en minneola och en kopp te!

 

 

Av LankiS ☮♥☯ - 17 september 2012 23:55

Det är så sjukt gott med, buffe, smörgårdsbord, meze, tapas, curries, alltså massa olika små rätter av olika slag som man kan mixa och plocka till sig hur man vill, mumms! Love it!

Skriver ner några länkar på sådan god plockmat inspirerat från olika håll! Även om det är en del jobb att göra alla rätter så är det ju absolut en kul och ofta uppskattad form av mat att bjuda på!

 

Mellannöstern meze

http://receptfavoriter.se/matartiklar/meze-buffe-fran-mellanoestern.html

 

Libanesisk meze

http://hd.se/mat/2003/10/23/smoergaasbord_libanesiskt_vis/

 

Grekisk meze

http://www.fontana.se/recept/grekisk-meze/

http://www.fontana.se/sidor/recept/?tag=meze

 

Lankesiska och Indiska Curries

http://www.sri-lanka.se/fakta-mat

http://www.kokaihop.se/recept/sri-lanka-curry-kyckling-med-linser

http://www.indien.nu/allt_om_indien/mat_dryck/recept

http://receptfavoriter.se/matartiklar/indisk-mat-indiska-recept-curryrecept.html

 

Italiensk Buffé

http://www.arla.se/default____17954.aspx

http://receptfavoriter.se/matartiklar/italiensk-buffe-italiensk-mat-italienska-recept.html

http://www.recept.nu/italiensk_mat

http://www.zeta.nu/recept/buffe/italiensk-buffe?gclid=CKzmpPDbvbICFQUumAodHTcAVA

 

Spansk Tapas

http://receptfavoriter.se/matartiklar/tapas-tapasrecept-recept-pa-tapas.html

http://www.recept.nu/tapas

http://www.arla.se/Default____17858.aspx

http://www.kokaihop.se/inspiration/tema/tapasskola-tolv-lackra-tapas

 

Smörgåsbord och bufféer

http://www.baromat.se/recept/smorgasbord-och-buffeer/

http://www.zeta.nu/recept/buffe

http://www.svt.se/2.28295/1.379390/smorgasbord_eller_buffe

http://www.svt.se/2.35282/buffemat

 

   




 

   



Mat
Av LankiS ☮♥☯ - 10 september 2012 20:20

 

Av LankiS ☮♥☯ - 10 september 2012 19:23

Ingridienser:

4 tinade skinn- och benfria laxfiléer
- 2 dl lätt creme fraiche
- 100 g smulad fetaost 
- Salt och peppar (eventuellt andra kryddor)

Gör såhär:

-Sätt ugnen på 200 grader.

- Lägg de tinade laxfiléerna i en ugnssäker form.

-Blanda creme fraiche, halva fetaosten, salt, peppar och eventuellt andra kryddor jag använde lite vitlökspulver och torkad dill, bred sedan ut röran över laxfiléerna. Smula över resten av fetaosten. 

 -Sätt in i ugnen i ca. 15-20 minuter

 

Till detta gjorde jag svarta bönor, kidneybönor, vita bönor, kikärtor, bladspenat, rödlök och cocktail tomater i ugn.

La ut allt på en ugnsplåt med folié under, ringlade över lite olja och flingsalt, in i ugnen 15-20 min på 200 grader.

Mumms!

 

Mat
Av LankiS ☮♥☯ - 5 september 2012 19:15

Kolhydratsnåla allternativ till Tacosen!

 

 

 

Tortillabröd

Ingridienser:

4 ägg
0.5dl fiberhusk
125gr färskost
Salt


Gör såhär:

Vispa äggen poröst, vispa sedan ner philadelphian och fiberhusken. Låt svälla en stund.

Dela degen i fyra delar och lägg degbitar mellan två bakplåtspapper och kavla ut till tunna tortillas.

Grädda i 150 grader i ca 10-15min med bakplåtspappren på tills de blir rätt hårda. 

 


 


OstNachos

Ingredienser:

Riven ost ( gärna lagrad)

Eventuellt kryddor efter smak

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg små högar av riven ost på ett bakplåtspapper.
Strö eventuellt över lite kryddor och sätt in i ugnen några minuter tills chipsen fått lite färg.

 


Källa: lchfrecept.com &

       levamedlchf.se

Mat
Ovido - Quiz & Flashcards