Alla inlägg under september 2012
Skippa färdiggjorda buljongtärningar och smakförstärkare och koka egen buljong. Frys sedan in i ispåsar och ta fram när det ska användas.
Här kommer några recept:
*Fiskbuljong, ca 1,5 liter fiskbuljong fiskfond
Källa: http://receptfavoriter.se/recept/egen-fiskbuljong-fiskfond-hemgjord.html
*Köttbuljong,ca 3-4 liter hemgjord köttbuljong köttfond
Källa: receptfavoriter.se/recept/hemgjord-koettbuljong-koettfond.html
200 gram | morötter |
200 gram | palsternackor |
100 gram | rotselleri |
1 st | lök, stor |
1 st | purjolök , stor |
25 gram | smör |
2 st | tomater |
1 tsk | hela vitpepparkorn |
3 st | lagerblad |
4 liter | vatten |
1,5 msk | salt |
3 krm | muskot |
5 st | Kryddpepparkorn |
1 msk | körvel |
0,5 dl | persilja |
källa: www.kokaihop.se/recept/gronsaksbuljong
*Kyckling - Hönsbuljong
Källa: receptfavoriter.se/recept/kycklingbuljong-hoensbuljong-kycklingfond-hoensfond.html
För er som inte orkar göra egen buljong och vill köpa färdig så försök köpa utan glutamat och/eller jästextrakt. Knorr Organic är ok, dom är gjorda på ekologiska ingredienser och innehåller jäsextrakt gjord på korn annars kolla i hälsokostbutiker.
Klickad en klick i formen och sedan i med lite av äppelblandningen som består av 1 äpple, 1 msk sukrin, kanel och 5 hackade mandlar och sen en ny klick muffinssmet över.
Lite kvällsmys med lite osaltade och orostade nötter, en minneola och en kopp te!
Det är så sjukt gott med, buffe, smörgårdsbord, meze, tapas, curries, alltså massa olika små rätter av olika slag som man kan mixa och plocka till sig hur man vill, mumms! Love it!
Skriver ner några länkar på sådan god plockmat inspirerat från olika håll! Även om det är en del jobb att göra alla rätter så är det ju absolut en kul och ofta uppskattad form av mat att bjuda på!
Mellannöstern meze
http://receptfavoriter.se/matartiklar/meze-buffe-fran-mellanoestern.html
Libanesisk meze
http://hd.se/mat/2003/10/23/smoergaasbord_libanesiskt_vis/
Grekisk meze
http://www.fontana.se/recept/grekisk-meze/
http://www.fontana.se/sidor/recept/?tag=meze
Lankesiska och Indiska Curries
http://www.sri-lanka.se/fakta-mat
http://www.kokaihop.se/recept/sri-lanka-curry-kyckling-med-linser
http://www.indien.nu/allt_om_indien/mat_dryck/recept
http://receptfavoriter.se/matartiklar/indisk-mat-indiska-recept-curryrecept.html
Italiensk Buffé
http://www.arla.se/default____17954.aspx
http://receptfavoriter.se/matartiklar/italiensk-buffe-italiensk-mat-italienska-recept.html
http://www.recept.nu/italiensk_mat
http://www.zeta.nu/recept/buffe/italiensk-buffe?gclid=CKzmpPDbvbICFQUumAodHTcAVA
Spansk Tapas
http://receptfavoriter.se/matartiklar/tapas-tapasrecept-recept-pa-tapas.html
http://www.arla.se/Default____17858.aspx
http://www.kokaihop.se/inspiration/tema/tapasskola-tolv-lackra-tapas
Smörgåsbord och bufféer
http://www.baromat.se/recept/smorgasbord-och-buffeer/
http://www.zeta.nu/recept/buffe
http://www.svt.se/2.28295/1.379390/smorgasbord_eller_buffe
http://www.svt.se/2.35282/buffemat
Ingridienser:
4 tinade skinn- och benfria laxfiléer
- 2 dl lätt creme fraiche
- 100 g smulad fetaost
- Salt och peppar (eventuellt andra kryddor)
Gör såhär:
-Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg de tinade laxfiléerna i en ugnssäker form.
-Blanda creme fraiche, halva fetaosten, salt, peppar och eventuellt andra kryddor jag använde lite vitlökspulver och torkad dill, bred sedan ut röran över laxfiléerna. Smula över resten av fetaosten.
-Sätt in i ugnen i ca. 15-20 minuter
Till detta gjorde jag svarta bönor, kidneybönor, vita bönor, kikärtor, bladspenat, rödlök och cocktail tomater i ugn.
La ut allt på en ugnsplåt med folié under, ringlade över lite olja och flingsalt, in i ugnen 15-20 min på 200 grader.
Mumms!
Kolhydratsnåla allternativ till Tacosen!
Tortillabröd
Ingridienser:
4 ägg
0.5dl fiberhusk
125gr färskost
Salt
Gör såhär:
Vispa äggen poröst, vispa sedan ner philadelphian och fiberhusken. Låt svälla en stund.
Dela degen i fyra delar och lägg degbitar mellan två bakplåtspapper och kavla ut till tunna tortillas.
Grädda i 150 grader i ca 10-15min med bakplåtspappren på tills de blir rätt hårda.
Riven ost ( gärna lagrad)
Eventuellt kryddor efter smak
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg små högar av riven ost på ett bakplåtspapper.
Strö eventuellt över lite kryddor och sätt in i ugnen några minuter tills chipsen fått lite färg.
Källa: lchfrecept.com &
levamedlchf.se
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 | 11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 |
23 |
|||
24 | 25 |
26 |
27 | 28 | 29 |
30 |
|||
|