Senaste inläggen

Av LankiS ☮♥☯ - 12 augusti 2012 12:00

  

4 Port
Ingredienser
4 kycklingfiléer med skinn (Jag brukar använda vanliga frysta kycklingfiléer utan skinn)
200 g halloumiost
1-2 tsk grillkrydda utan glutamat (recept längre ner)
2 msk olivolja
3 msk smör för stekning


Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform. Krydda med grillkrydda.
Ringa över olja och baka i mitten av ugnen 20-25 minuter. Skinnet ska bli krispigt och få en gyllene färg.
Tärna och stek halloumin i smör tills den fått en gyllene färg. Strö tärningarna över kycklingen.


Till detta brukar jag servera en sallad på isbergssallad, tomat och rödlök.


Grillkrydda(50 g) recept:

Hemmagjord grillkrydda fri från socker, glutamat och annan stärkelse, nyttigare och godare.

Gällande kryddor ska man vara noga med innehållet, de ska helst inte innehålla några E-ämnen, (speciellt E621 som är glutamat). Ingredienserna ska i princip bara innehålla det som kryddan heter.


Ingredienser
2 msk vitlökspulver
2 msk lökpulver
2 msk paprikapulver
2 msk chilipulver
1 msk chilipeppar
1 tsk curry
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk malen coriander
½ tsk malen vitpeppar
lite salt efter smak


Blanda allt och förvara i en liten burk.


Enklare variant
1 msk vitlökspulver
1 msk paprikapulver
1 msk curry
½ tsk cayennepeppar

Källa: levamedlchf.se

Mat
Av LankiS ☮♥☯ - 11 augusti 2012 22:50

 

2 port

200 g färsk spenat (100gr fryst)

1 vitlöksklyfta

4 ägg

1/2 msk fiberhusk

smör att steka i

salt, peppar

200 g halloumi

Fräs spenaten i omgångar i lite smör. Lägg över i en bunke eller stor skål. Knäck äggen över spenaten. Pressa vitlöken och häll i husken. Krydda med salt och peppar. Låt svälla 5 min. Stek i smör på medelvärme, båda sidor så de blir gyllene. Skiva och stek på halloumin för sig i en egen panna, så den också får färg på båda sidor.

Gillar man inte halloumi fungerar en bit lax till!

Källa: sockertjocken.se

Mat
Av LankiS ☮♥☯ - 11 augusti 2012 02:44

 
 

Av LankiS ☮♥☯ - 10 augusti 2012 19:00

Frukost: Havregrynsgröt och hallon till det ett stort glas vatten!

Lunch: Wokad zucchini, röd paprika, gul lök med strimlad lövbiff, kryddad med en pressad vitlöksklyfta, salt, peppar och paprika pulver. Två stora glas vatten till det.

Middag: En bit varmrökt lax (vet faktiskt inte exakt hur många gr denna gången men 1port) Bland sallad med rödlök samt lite tomatsallad (tomat, gul lök, vinäger och lite olja, salt, peppar) En rågad matsked romsås

Fredags gottit: Jordgubbar och körsbär (ca 2dl/port)

Dryck: Bubbelvatten

 

    


Mat
Av LankiS ☮♥☯ - 10 augusti 2012 00:11

  

Ingredienser

4 port

400 g köttfärs alt. qornfärs
1-2 vitlöksklyftor
3/4 dl pinjenötter, ca 50 g 
1 äggula
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl Kelda® Matlagningsgrädde 15%
Röra:
100 g chèvre, fransk getost
2 dl Arla Köket® matyoghurt 

Gör så här:

Skala och finhacka vitlöken. Rosta nötterna i en torr stekpanna. Blanda färsen med vitlök, äggula, salt, peppar, grädde och större delen av pinjenötterna till en jämn färs. Forma 8 jämna biffar. Stek dem i smör i en stekpanna ca 3 min på varje sida. Mosa osten och blanda med matyoghurten. Servera med getoströran och ugnsstekta potatisklyftor och grönsaker.

Tips: Biffarna går att frysa! Prova gärna Arla Köket® crème fraiche gourmet getost, honung, rosmarin som passar mycket bra som sås till biffarna.   

Källa: arla.se


Jag bytte ut chèvren mot fetaost och Yoghurten med creme fraiche. Serverade biffarna med fetaoströran och ungstekta grönsaker - Paprika, Zucchini, Rödlök och Cocktailtomater som jag hade inne i ugnen i 200 grader ungefär 20min.

Mat
Av LankiS ☮♥☯ - 9 augusti 2012 03:59

Alla är olika och alla fungerar olika. Vanligtvis förutom variation, och motion är ju dock mängden och hur ofta av vad man stoppar i sig typ A och O!

När jag äter lagade måltider som lunch och middag äter jag oftast på assiett, tycker det är lättare att få till lagom mängd mat då.

Annars finns det ju alltid sådana hälsotallrikar. Rätt käcka ändå ju om man tycker det är svårt att få till en lagom och bra mängd mat :)

Finns att köpa på: http://www.hallavikten.se/kopsida för 249:-


     

Av LankiS ☮♥☯ - 9 augusti 2012 03:34

Med hjälp av tallriksmodellen kan du enkelt sätta ihop en bra lunch och middag. Det blir måltider med lagom mycket fett, kolhydrater och kostfiber och mycket näringsämnen som vitaminer, mineraler, antioxidanter och protein. Förutom basmodellen finns det fyra andra varianter av tallriksmodellen: minska i vikt, hålla vikten, träna och idrotta.

Tallriksmodellen är uppdelad i tre delar. Det gör det enkelt att komma ihåg när du ska lägga upp maten:

Den första delen är för kolhydratrika livsmedel som potatis, pasta, ris, couscous, bulgur, nudlar eller liknande. Brödet hör också hit.

Den andra delen är för grönsaker, rotfrukter och frukt som innehåller viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Den tredje delen är för proteinrika livsmedel, till exempel kött, fisk, ägg eller ett vegetariskt alternativ som linser, kikärtor eller bönor. De ger oss både protein och viktiga mineraler som järn, zink och selen.


Energibehovet påverkar storlek på delarna

Du kan använda någon av tallriksmodellens fem olika varianter som hjälp för att äta balanserat. Hur stor just din portion bör vara beror på hur mycket energi du gör av med. Ålder, kön, kroppsstorlek och hur mycket du rör dig påverkar ditt energibehov. 
När energibehovet förändras – ökar eller minskar – är det viktigt att ändra på både portionsstorleken och valet av livsmedel. Då energibehovet ökar blir delen med potatis, pasta, ris och bröd lite större, men då energibehovet i stället minskar blir frukt- och grönsaksdelen lite större. Det beror på att potatis, pasta, ris och bröd innehåller mycket av både energi och näring, medan grönsaker, rotfrukter och frukt innehåller mindre energi men mycket näring. För samma energimängd kan du alltså äta en större portion frukt och grönsaker, men en mindre portion potatis, pasta eller ris. Protein ger mest mättnad och därför är delen med kött, fisk, ägg eller vegetariskt alternativ lika stor i de fem varianterna av tallriksmodellen.


     
 

Tallriksmodellen  Bas

Basmodellen gäller för dig med ett stillasittande arbete och som rör dig ganska lite, till exempel en halvtimmes rask promenad varje dag.

Del 1: Här lägger du en rejäl portion potatis, pasta, ris, bulgur eller couscous och kompletterar med bröd. Del 1 motsvarar drygt en tredjedel av tallriken.

Del 2: Här lägger du en rejäl portion grönsaker och rotfrukter plus lite vinägrettdressing. Komplettera med frukt eller bär. Del 2 är lika stor som del 1, det vill säga drygt en tredjedel av tallriken.

Del 3: Här lägger du en portion kött, fisk, ägg eller ett vegetariskt alternativ med linser, bönor eller kikärter. Del 3 är minst och motsvarar en fjärdedel av tallriken.

           

 

Foto: Ulf Huett

 
     

När du behöver mindre energi 

Under perioder då ditt energibehov minskar kan det finnas anledning att variera basmodellen. Till exempel en medelålders man som upptäcker att han långsamt men säkert håller på att gå upp i vikt och vill bromsa viktuppgången. Han måste därför hålla igen på energin en tid och äta lite mindre. Då är det bra att komponera måltiderna enligt hålla vikt-modellen eller minska i vikt-modellen. 

     
 

Tallriksmodellen Hålla vikten

Den här tallriksmodellen kan du använda när det är nödvändigt med lite mindre energi eller kalorier i maten. Du kanske vill stoppa en viktökning eller vill behålla vikten efter en kraftig viktminskning. I hålla vikt-modellen är delen med grönsaker och frukt lite större och delen med potatis, pasta, eller ris lite mindre än i basmodellen.

Den proteinrika delen är alltid lika stor och motsvarar en fjärdedel av tallriken. Komplettera måltiden med lite bröd och en frukt. Vardagsmotion som ger cirka en timmes rörelse är ett bra komplement.

 

Foto: Ulf Huett

 
      

 

Tallriksmodellen Minska i vikt

Den här tallriksmodellen kan du använda när både kroppsvikten och energin eller kalorierna i maten behöver minska. Hälften av minska vikt-tallriken består av grönsaker, rotfrukter och frukt. Resten fördelas lika mellan potatis, pasta, eller ris och proteinrika livsmedel som kött, fisk, ägg eller vegetariskt alternativ.

Anledningen är att grönsaker innehåller mycket näring, men lite energi eller kalorier. Bröd ingår inte i måltiden vid minska i vikt-modellen, men komplettera med frukt eller bär. Vardagsmotion som ger minst en timmes rörelse om dagen är ett nödvändigt komplement.

 

Foto: Ulf Huett

 
 

 

 
 

När du behöver mer energi

Under perioder då energibehovet ökar kan det finnas anledning att variera basmodellen. Det kan till exempel gälla för en yngre kvinna som tränar intensivt och regelbundet under sommarhalvåret och därför behöver extra mycket energi. Då är det bra att komponera måltiderna enligt någon av träna- eller idrotta-modellerna.

     
 

Tallriksmodellen Träna

Den här tallriksmodellen kan du använda när du är mer aktiv och tränar regelbundet. Det innebär intensiv motion flera gånger i veckan med minst halvtimmeslånga träningspass. Har du ett yrke som innebär mycket fysisk aktivitet varje arbetsdag, som till exempel brevbärare som går eller cyklar, behöver du äta enligt denna variant varje dag.

I träna-modellen är delen med potatis, pasta, eller ris lite större och frukt- och grönsaksdelen lite mindre än i basmodellen. Potatis, pasta och ris innehåller mer energi än grönsaker och frukt. Delen med kött, fisk, ägg eller vegetariskt alternativ förändras inte, den motsvarar alltid en fjärdedel av tallriken. Komplettera måltiden med bröd och frukt.

 

Foto: Ulf Huett

 
     

     
 

Tallriksmodellen Idrotta

Den här tallriksmodellen kan du använda när du idrottar aktivt med hård träning minst en timme varje dag. Hälften av denna tallrik består av potatis, pasta, ris och resten delas lika mellan grönsaker, frukt och proteinrika livsmedel. Det beror på att potatis, pasta och ris innehåller betydligt mer energi eller kalorier än grönsaker och rotfrukter.

På så vis kan portionsstorleken hållas lagom, trots det höga energiinnehållet. Komplettera måltiden med bröd och frukt.

 

Foto: Ulf Huett

 
     

Balanserat och miljösmart med tallriksmodellen

Att äta enligt tallriksmodellen är hälsosamt och kan göra det lättare att hålla vikten. Dessutom är det både mättande och oftast mer ekonomiskt. Det är också miljövänligt, eftersom en stor del av maten på tallriken kommer från växtriket. Den maten belastar inte miljön lika mycket som mat från djurriket. 
Det vore bra för både vår hälsa och miljön att minska på köttkonsumtionen. Att äta mindre av kött- och charkprodukter kan bland annat minska risken för tjock- och ändtarmscancer. Kött är det livsmedel som påverkar miljön mest och köttproduktion ger stora utsläpp av klimatförstörande gaser som koldioxid och metan. Det kan få stor effekt att minska på köttportionen eller att byta en eller två rätter i veckan mot vegetariska alternativ. Att äta enligt tallriksmodellen innebär i praktiken att äta miljösmart. Genom att äta mindre kött, fisk och ägg - bara en fjärdedel av tallrikens yta - bidrar du till den egna hälsan och även en hållbar utveckling för miljön.


Ha järnkoll

För barn och kvinnor kan det vara problem att få tillräckligt med järn. Därför bör varje måltid innehålla någon typ av järnkälla, till exempel fullkornsbröd med köttpålägg till frukost och mellanmål och kött eller baljväxter till lunch och middag. Servera också gärna C-vitaminrika grönsaker eller frukter till alla måltider, exempel på sådana är broccoli och apelsin. Det hjälper kroppen att ta upp mer järn.

Kött, fisk och skaldjur stimulerar också järnupptaget. 


Källa: Artikeln uppdaterad: 2011-12-14Ansvarig redaktör: Ingrid Roos, VårdguidenFörfattare: Ingrid Roos, webbredaktör, Vårdguiden

Granskare: Gunilla Wilsby, nutritionist, Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting

 

Kostcirkel och tallriksmodeller är alltid individuellt betingade och anpassning bör därför göras efter ens sådana förutsättningar likaså mängd och variation vilken dock är viktig. 

Exempelvis vad gäller pasta, ris, potatis i olika former, rotfrukter, quinoa, bulgur och liknande brukar jag äta max 1dl färdig lagat, pasta fulkorn möjligtvis 1,5 dl och vid kokt potatis en i storlek av ett ägg.

Mått och matvåg är ju också bra sätt att få till en lagom mängd mat vid en måltid. 

   

Av LankiS ☮♥☯ - 8 augusti 2012 23:15

Vaknade sent så blev inte så många mål mat idag, inte varit speciellt aktiv heller.

 

Frukost: Fullkorn havregrynsgröt med hallon (1dl havregryn, 2dl vatten, 1 dl bär)

Min frukost brukar inte se så mer varierande ut förutom att jag brukar ha lite olika bär i gröten och ibland en halv banan. Till gröten brukar jag också ibland ha lite laktosfri mjölk eller sojamjölk.

Till det ett stort glas vatten!

        

Lunch: 

Blandad sallad (ica påse) med

fetaost,

pinjenötter som jag torrostade i stekpannan först så de fick lite färg

vattenmelon,

ringlade över lite olivolja, saltade och pepprade 

serverade till

Lufttorkadskinka

Samt ett stort glas vatten!

     

Gottit på kvällen: Unnade mig ett lite nyttigare alternativ av gottit på kvällen och gjorde banan i ugn med kakao och kokos

Man sätt ugnen på 200 grader 

Skär upp bananen i bitar i den storlek man vill ha dom i

Rullar bitarna i kakao så att de blir relativt heltäckta

Sedan in i ugnen tills de mesta av kakaon har smält 

Ta sedan ut strö lite kokos på och wolla! 

Till det drack jag ett stort glasvatten och en kopp grönt te!

 


Mat
Ovido - Quiz & Flashcards