Senaste inläggen

Av LankiS ☮♥☯ - 17 oktober 2012 14:34

Snart är det fredag igen då är det många tacosätares kväll. Tacos är sååå smarrigt å det kan göras i många olika former med många olika tillbehör!

Om man dock vill skära ner på kalorierna och kolhydraterna så är det ju givet att man kanske skippar nachos, majskalen, tortillas, pitabröd, gräddfilen, osten osv. och bara äter sallad till med lite mager riven ost och typ turkisk yoghurt. 

Men även tacokryddan innehåller en heldel kolhydrater och kalorier och dessutom mkt tillsatser och salt. ( Vårt salt intag per dag rekommenderas att vara 5-6 gram alltså ungefär en tsk enligt livsmedelsverket, en påse tacokrydda innehåller ca 11gr)

 

Näringsvärdet per 100 g tacomix är: 

Energi: 280 kcal
Protein: 9,8 g
Kolhydrat: 48 g ( varav sockerarter 15 g)
Fett: 5,1 g
Kostfiber 7,3 g
Natrium: 7,3 g ( motsvarar 30 g koksalt)

(1 påse = 40 g)

 

Alltså en heldel massa onödigheter som man kanske varje fredag inte vill sätta i sig. Då kan man ju testa att göra tacos med rena kryddor. Här är ett recept som är fritt från mjölkprotein, gluten, soja, nötter, laktos, druvsocker, smakförstärkare och jästextrakt :

 

Hemmagjord tacofärs (4 port)
500 g nötfärs (10%) eller veggiefärs
2 msk tomatpuré
1/2 chilifrukt
1 lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl färsk mynta (alternativt 1 tsk torkad)
0,5 tsk paprikapulver
1,5-2 tsk spiskummin
1 tsk torkad timjan
3 msk persilja (färsk eller fryst)
Salt & peppar
 
Riv lök och hacka mynta, chili och persilja.
Blanda färsen med tomatpuré, paprikapulver, spiskummin och timjan.
Tillsätt mynta, persilja, lök och chili.
Pressa i vitlök, smaka av med salt och peppar och blanda väl. 
Låt gärna färsen vila i cirka 30 minuter för att framhäva smakerna ytterligare.
Fräs färsen i stekpanna tills den blivit genomstekt.
Servera med vad ni vill ha för tillbehör sjäv brukar jag göra en sallad av isbergsallad, rödlök, blandade bönor, äpple och ibland även coktailtomater. Till det har jag lite riven ost samt ibland också lite turkisk yoghurt eller creme fraiche (laktosfri). Ibland brukar jag byta ut vanlig riven ost med fetaost. Mummmms!
  
Se även tidigare blogginlägg för tillbehör som är både kolhydratsnåla och utan gluten. http://lankis.bloggplatsen.se/2012/09/05/8584267-kolhydratsnala-tortillabrod-och-ostnachos-lchf/
 
Om man bara vill göra tacokryddan och förvara i en bruk blanda då :
 
Ingredienser: 
1,5 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
2 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
 
Blanda ihop allt och förvara i en plastburk med lock.
 
Spiskummin är nyckelkryddan i tacos! :)
 
Källa recept: matvett.se och lchfrecept.com
Mat
Av LankiS ☮♥☯ - 15 oktober 2012 14:56

Idag har jag gjort kesoplättar, sjukt gott och perfekt mellanmål!

Dom går att äta både varma och kalla, pådirekten, dagen efter eller frysa in.

Dom går också att krydda med allt möjligt tex. med peppar, salt, örter eller kanel, kardemumma osv. och man kan ha massa olika tillbehör till som sallad, lax, skinka, frukt,bär, glass eller lägga i lite extra ingridienser  i smeten för smak som exempelvis senap, rödlök , parmesan, skinka eller lite kokos och kakao.

Dom går dessutom att göra på många olika sätt som i stekpanna, i ugn, med vetemjöl, dinkelmjöl eller fiberhusk osv. Dessutom finns det ju keso som laktosfri med så detta är verkligen något som kan ätas av dom flesta. Toppen med andra ord.

Som ni vet använder jag helst inte vetemjöl, dinkelmjöl fungerar men jag använder oftast fiberhusk vilket jag också gjorde idag.

 

Idag gjorde jag plättarna i stekpanna, har tyvärr inget plättjärn kvar så fick bli i vanlig stekpanna. Gjorde två olika sorter dom ena hade jag i lite  riven ost och kryddade med lite peppar, oregano och basilika som jag tänkt äta senare tillsammans med en tomatsallad. Dom andra gjorde jag naturella och åt med lite rysk yoghurt ( den på burk) och jordgubbar. 

Man kan mixa ihop smeten för att få den slät vilket gör den lite mer lätt hanterlig att steka men det räcker att bara blanda ihop allt också. När man steker dessa plättar med fiberhusk får man trycka ut smeten en aning och låta dom steka rätt länge på låg värme för att få fin färg och bra konsistens.

Kommer ge er lite olika recept på dessa kesoplättar. :)


Receptet kesoplättar dinkelmjöl, stekpanna:

2ägg

3msk dinkelmjöl

1 liten burk keso


Rör i hop och klicka ut i plättjärn eller stekpanna.

Stek i smör på medelvärme, de kräver ganska lång tid på första sidan, lyft kanterna innan du försiktigt vänder dem. Servera med frukt, eller grönsaker, krydda med vad ni vill och tycker passar. 

-------------------------------

Recept kesoplättar fiberhusk, stekpanna: (Dessa gjorde jag idag)

2 ägg,

1 liten burk keso

ca 1,5 msk fiberhusk

En nypa salt



Mixa till en slät smet eller rör bara ihop allt till en smet. Låt smeten svälla i 5-10 min. Stek sedan i medelvarm panna med smör. Tänk på att steka första sidan rätt länge. Lyft lite försiktigt för att se om de har fått fin färg. 

Servera med frukt, eller grönsaker, krydda med vad ni vill och tycker passar. 

-------------------------------

Recept matiga kesoplättar med dinkelmjöl, i ugn:

1 stor burk naturellkeso
3 ägg
Rödlök
Senap
Salt
Peppar
1 påse parmesanost
4 msk dinkelmjöl

Blanda allt i en skål och häll i allt i en smörad ungsform, lagom är 25X35 cm. Ställ formen i ugnen, 30 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Skär dom sedan i önskad storlek.
Man kan som sagt ha  i vad som helst i kesoplättarna

------------------------------------------------

Recept kesoplättar fiberhusk, ugn

500 g keso
4 ägg
2 msk fiberhusk

Mixa allt till en slät massa eller rör ihop allt till en smet. Klicka ut på bakplåtspapper i den storleken du vill ha dem och grädda dem sen i ugnen ca 10 minuter i 200 grader.

Servera och krydda med det som önskas.

-----------------------------------

   


Mat
Av LankiS ☮♥☯ - 9 oktober 2012 16:50

Testat denna Broccoligratäng idag:

 

Ingredienser:


Ca 300 gr fryst broccoli
2 paket bacon
200 gr riven ost 
2 dl Creme Fraiche
1 dl turkisk yoghurt
 
Klipp varje baconpaket i 4-5 bitar i en stekpanna.
Dela isär baconet och stek tills det får lagom färg.
Blanda det stekta baconet med den frysta broccolin i en ugnsfast form.
Blanda Creme Fraiche och youghurt med ca 150 gr ost i en
skål och blanda ostsåsen med broccolin och baconet.
Strö resten av den rivna osten på toppen.

In i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Färdig när osten uppe på har fått lite färg och broccolin är "al dente".

   

 

Mycket god gratäng dock en aning mastig och salt, ska nog minska lite på osten nästa gång eller ha i riven mozzarella istället för vanlig ost! Enkel god rätt annars, bra att frysa in!

 

Av LankiS ☮♥☯ - 9 oktober 2012 16:37

Elakt jäkla virus jag dragit på mig! Började med hög feber ont i svalget, som sedan övergick till minskad feber men med en jäkla hosta, ont i bröst, lungor och hals, för att sedan också sätta sig i ögonen! Gah blir galen!

Levt på varmt vatten med riven ingerfära och pressad citron samt rysk yoghurt med lite blodgrape. 

     


Av LankiS ☮♥☯ - 28 september 2012 23:45

Ååå Transformers nostalgi på hög nivå! Love it! Gillar filmerna med!

 

Av LankiS ☮♥☯ - 28 september 2012 18:36


Gott å äta å dricka,film och fixa naglarna = Mys fredag :D

 

 

Av LankiS ☮♥☯ - 27 september 2012 12:00

Kyckling eller quornrätt med lågt GI. Gott, Enkelt och prerfekt att frysa in till lunchlådor!

 

4  port.

Ingredienser

4 st  
2 st  
6 dl  
1 msk  
1 tsk  
1 tsk  
200 gram  
2 dl  
2 dl  

Tillagning

1. Värm ugnen till 200 grader. Smörj en ugnssäker form med lite olivolja. Skär paprikan i klyftor. Lägg i paprikan, bönor och kycklingfiléerna och krydda med salt och chilipeppar. Ringla över lite olivolja.

2. Strö över basilika och oregano. Smula över fetaosten. Häll över sojagrädden.


3. Gratinera i ca 40 minuter. Strö över oliverna. Garnera eventuellt med färsk basilika.

 
Källa: www.tasteline.com

Mat
Ovido - Quiz & Flashcards