Senaste inläggen

Av LankiS ☮♥☯ - 5 november 2012 18:39

Idag fick jag improvisera lite gällande middagen och tog det jag hade hemma :) bönor, lax, bladspenat, gullök, kryddade med vitlök, citron, salt, peppar och dill ;) Blandade allt i en gratängform och in i ugnen ce 20min 200 grader. Gott och alldeles lagom blev det :)  

Mat
Av LankiS ☮♥☯ - 29 oktober 2012 15:11

Hittade en artikel på: halas.se.msn.com om socker, stevia och sötningsmedel... tänkte dela den med er...

 

   

De olika sötningsmedlen påverkar din kropp på mycket olika sätt. Se här vad du bör välja.


Vad är egentligen Stevia?
Stevia är ett hälsosamt och naturligt alternativ till socker. Stevia är cirka 200-300 gånger sötare än socker, du behöver därför bara använda en bråkdel jämfört med vanligt strösocker.


Förutom att stevia inte innehåller några kalorier har detta naturliga alternativ en annan fördel; det påverkar blodsockret i mycket lite jämfört med vanligt socker.


Stevia är en kortform för namnet på ämnet det utvinns ifrån, stevioglykosider.


Konstgjorda sötningsmedel
Det finns mängder på marknaden, nedan har vi listat några av de vanligaste. Ämnena finns typiskt i produkter som läsk, yoghurt, godis, tandkräm och tuggummi. Sukralose (E955), Sakkarin (E954), Aspartam (E951), Acesulfam(E950), Cyklaminsyre (E952), Sorbitol (E420) og Xylitol (E967).

 

Socker, konstgjorda sötningsmedel eller Stevia? Valet är ditt men de olika alternativen påverkar ditt blodsocker på olika sätt.


Stevia

Stevia höjer inte blodsockret, tvärtom kan de aktiva ämnena i stevia isoleras och till och med på sikt användas medicinskt för att hjälpa diabetespatienter.

Vanligt socker
Socker tas upp direkt och snabbt i blodet. Det sätter press på kroppens tillverkning av insulin som tvingas öka och därför är socker ett problem för diabetiker.

Konstgjorda sötningsmedel
De flesta sötningsmedel ökar inte blodsockret, vilket är bra för stabiliteten i blodsockret och speciellt bra för diabetiker, som har problem med att tillverka det insulin som behövs. Insulin har till uppgift att få bort sockret från blodet. Undantaget är sockeralkoholer, sorbitol och xylitol, som inte är bra för diabetiker, eftersom sockeralkoholer ombildas till socker i kroppen och ger en stigning i blodsockret.



Socker, konstgjorda sötningsmedel eller Stevia - går det att känna skillnad i smak?


Konstgjorda sötningsmedel
Det råder sällan enighet om hur sötningsmedel smakar, men de flesta kan oftast enas om att sötningsmedel inte smakar helt som socker. Ofta kan de ge en lite besk och bitter eftersmak, vilket inte är fallet med riktigt socker.


Stevia
Stevia smakar inte heller som vanligt socker och ett av problemen med stevia är att det kan ha en lite bitter lakritsmak som eftersmak.


Sukker
Många av oss kan eller vill inte vara utan smaken av riktigt socker. Kanske är det därför som det investeras stora summor i att hitta en nyttig ersättare.

 

De olika varianterna av sötningsmedel påverkar din vikt på olika sätt.


Konstgjorda sötningsmedel
De flesta sötningsmedel innehåller inte direkt några kalorier att tala om, därför kan de vara bra för oss ifall vi tycker om sötsaker, men inte vill gå upp i vikt. Omvänt pekar forskning på att när du äter mat som innehåller sötningsmedel, så ökar samtidigt aptiten vilket gör att du går upp i vikt, att du kanske använder sötningsmedel just för att spara på kalorier. Dessutom vänjer du dina smaklökar vid att allt ska smaka sött.

Stevia
Här skiljer sig stevia från andra sötningsmedel. Stevia är kalorifritt, men ökar på samma sätt din aptit, även om du väljer produkter med sötningsmedel för att spara på kalorier.

Vanligt socker
Socker innehåller 17 kJ per gram. Det finns inget fett i socker, men när du äter godis kommer kroppen att prioritera att förbränna kalorierna från godiset och fettet i din kost stannar kvar och lägger sig runt magen.

De sötande ingredienserna påverkar maten när du konserverar den.

Stevia 
Stevia har visat sig ha en konserverande effekt på matvaror. I Japan använder man detta sötningsmedel för att bland annat konservera fisk och soyaprodukter.

Vanligt socker

Socker binder till sig vatten. Det är bra för hållbarheten. Bakterierna behöver nämligen vatten för att transportera närings- och avfallsämnen.

Konstgjorda sötningsmedel
Sötningsmedel konserverar inte dina matvaror så som socker gör, eftersom socker helt naturligt ger dåliga tillväxtbetingelser för mikroorganismer. Ersätts socker med sötningsmedel måste maten antingen få konserveringsmedel tillsatt, eller så blir den snabbt dålig.

Av LankiS ☮♥☯ - 29 oktober 2012 14:51

1. Lax är rik på fettsyran omega-3, som visat sig hjälpa mot depressioner.
 
2. Björnbär och banan innehåller välgörande antioxidanter och vitamin B12, som verkar uppiggande och ger dig energi att ta dig igenom hösten och vintern.
 
3. Kolydrater har visat sig öka kroppens nivåer av lyckohormonet serotonin. Men satsa på långsamma kolhydrater som bland annat finns i fullkornsmatvaror. Snabba kolhydrater, såsom vitt socker, höjer bara humöret tillfälligt och när blodsockret sjunker kan du känna dig ännu mer låg.
 
4. Choklad har också visat sig höja humöret och triggar bland annat igång hjärnans belöningssystem. Satsa på några bitar mörk choklad av hög kvalitet, som även är bra för hjärta och kärl.
 
5. Bönor är ett annat naturligt sätt att höja humöret. De innehåller selen som har en mild antidepressiv effekt!


källa:halsa.se.msn.com



 

Det kanske hjälper, vem vet... värt en chans kanske...Lax, bönor och björnbär är ju dock inget ovanligt i min kost... men ja vem vet det kanske har effekt som skulle märkas först då jag uteslöt det...Men som med allt påverkas man ju olika...

Jag är en av dom som exempelvis inte känner något som helst av koffein... ingen effekt alls... medans jag har vänner som nästan använder kaffe som uppåttjack haha :) Alla är vi olika som sagt... ibland kan nog också mycket sitta i huvudet...och det i kombination med något som har faktisk effekt är nog mest oslagbart. :)

Av LankiS ☮♥☯ - 29 oktober 2012 14:40

Jag avskyr den här tiden på året... hösten är ok fram tills alla träd tappar alla löv och allt blir grått, mörkt och trisst, till råge på det är det kallt ochdet blåser, regnar, haglar eller snöar typ var och varannan dag... Dagarna är bara långa och mörka... uääääck jag hatar det. Jag behöver dagsljus, sol och värme för att må bra... Jag som många andra är känslig för det där med årsperioder och när det slår om från ljusare till mörkare men också tvärtom dock är det senare bara en liten period innan jag vant mig vid ljuset och värmen igen... Ååå ljus å värme! Love it!

Visst kan man hitta på massa mys under höst och vinter men det överväger tyvärr inte det som verkligen suuuger!

Jag brukar kunna vända och vrida på saker och kunna göra det bästa utav det och det gör jag väll nu med MEN iår är det extra svårt. 

Känns som det varit och är ett väldigt tungt år... mkt som hänt och händer detta året...Hade en känsla av det redan innan att det skulle vara det...

Trött.... jag vill verkligen sova hela tiden... tröttsamt att inte få vara frisk, kry, ha ork och vara pigg...

Ibland måste man bara få gnälla lite extra... detta är verkligen en sådan period just nu...

Av LankiS ☮♥☯ - 22 oktober 2012 21:00

Helt in love i Once Upon a Time! Så jäkla spännande och bra! Älskar hela konceptet!

 

Av LankiS ☮♥☯ - 20 oktober 2012 17:40

Hela denna helgen ägnas åt tentaskrivande, känns inte jätte kul!

Idag skiter jag i vilket och sätter i mig myyycket kolhydrater!

Gjorde köttfärssås och pasta!

Hade dock inte köttfärs utan quornfärs, lök, lite böner, ekologisk -krossade tomater- tomatpure  och buljontärning, kryddor detta fick koka länge. Sen serverades detta till fulkornspasta och ett glas laktosfri mjölk. Hade på lite Felix ketchup också (naturligt sötad med stevia) Heavens gott! ;)

   


Av LankiS ☮♥☯ - 19 oktober 2012 19:23


Så vidrigt vad människor utsätter djur för. Alla djur har rätt till ett värdigt liv, det gäller ALLA djur oavsett vad!


Vi borde i princip ha samma moraliska och grundläggande principer som gäller människor även för djur som är baserat på djupaste nivån av mänsklig etik alltså varje individs lika värde.


Att slakta, hantera djur, plåga, olagligt jaga, experimentera och exploatera djur på det sättet människor många gånger gör är inte okej!

 


Det inkluderar också de djur vi äter naturligtvis, jag är kluven vad gäller kött samt ätande och brukande av animaliska produkter överlag, mestadels tycker jag inte att det är okej överhuvudtaget, vilket är anledningen att jag i perioder inte äter kött alls, äter bara viss sorts kött, eller inte äter kött varje dag samt använder mycket växtbaserade produkter istället för exempelvis mjölkprodukter, inte köper äkta läder o.s.v Men helt och hållet kan jag inte förneka eller bortförklara att jag är en del av detta och bidrar till detta vidriga själv. Vilket i sin tur blir så dubbelmoraliskt för trots att jag äter och brukar animaliska produkter själv, känns det ändå fel, det känns oetiskt och hemskt på flera vis och jag tror att när jag äter och använder produkter med animalier (som exempelvis schampo med keratin) som så försöker jag att overklig förklara det hela och vill inte se sanningen och vad det faktiskt är jag exempelvis stoppar i mig, eller vad saker och ting är gjort av, vad det innehåller eller hur det producerats. (Om jag ska vara ärlig har jag inte koll på vad allt innehåller heller och vad som är animaliskt alla gånger i till exempel salvor o.s.v vilket egentligen inte är en ursäkt i vår tid med våra olika effektiva system som gör det väldigt enkelt för oss att ta reda på information.) Men om vi håller oss till det här med köttätande. Hade människan exempelvis som ett vilt djur rent instinktivt jagat, dödat sitt byte för föda och överlevnad, men inte mer än nödvändigt så hade jag kanske ansett att det var en del av vår natur. Det sättet som de flesta människor i alla fall som lever i i-länder världen över äter kött är dock inte ens i närheten av det. Det sättet som köttindustrin sker på och den produktion och konsumtion som förekommer av kött idag är egentligen vid närmare eftertanke bara vidrig och det finns problem med den i långa led!!! Det finns flera aspekter att ha i beaktande.


Framförallt och mestadels djuren givetvis och deras ständiga lidande men också för redan utsatta människor som påverkas, den biologiska mångfalden och klimateffekten. Människors hälsa påverkas dessutom negativt av för mycket köttätande. Därför om det nu ska finnas en köttindustri överhuvudtaget så bör den förändras och definitivt minskas drastiskt, djurhållningen bör alltid ses över och ske under kontrollerade former, med stränga regler där djurens välbefinnande är i största intresse, där djuren lever i frihet och utsätts för minsta möjliga lidande.


Genom minskande eller avverkande av köttkonsumtion och produktion skulle vi ju istället kunna använda resurserna som går till foder och djurhållning till att mätta jordens befolkning med odlade varor. Dessutom skulle vi kunna tänkas undgå utrotning av vissa djurarter om vi minskade på jordbruksarealerna som används för att producera djurfoder och hålla djurbesättningar.


Efterfrågan och tillgång är alltid det som styr, tyvärr är det efterfrågan och att kunna tjäna så mycket pengar som möjligt oftast det som gör att allt går över styr!

 


Jag tänker då inte endast på köttindustrin utan också exploaterande och dödande av djur för mjölkproduktion, ägg, och annan föda, alla produkter med animalier, pälsar, skinn, fjädrar, elfenben, djurattraktioner av olika slag, alla sorter av illegal djurhandel o.s.v o.s.v Det finns så ofantligt mycket som är konsekvens och lidande för djuren framförallt och det är så förskräckligt på så många vis. Att stoppa förstöring av exempelvis regnskogen, den illegala djurhandeln och hjälpa till att skydda de djur som behöver skydd är därför också minst lika viktigt.


Ingen kan göra allt men alla kan faktiskt göra något! Om det så är att sluta äta kött, mindre kött, sluta med produkter som innehåller animalier eller minska, aldrig köpa päls, aldrig köpa sådant som är gjort av djurhudar,  äkta fjädrar och liknande, inte gå på cirkus med djur, kanske skänka en slant till organisationer som arbetar för djurens rättigheter och skydd eller vad det nu kan vara. De flesta av oss har ett val och de flesta av oss har den makten och möjligheten att kunna bidra på ett eller annat sätt. Genom kunskap kan vi förändra oss själva och så "fröer" som andra människor kanske också tar till sig som gör att även de får insikt och vill förändras och på det viset kan vi förändra världen. Gemensamt ansvar, för oss själva, för andra, för vår omgivning, för vår värld och för vår planet. 


Det finns många argument för allt det här men det jag vill ha sagt med det här inlägget är: Tänk efter, tänk på de mest utsatta människorna som får lida på andras bekostnad, tänk på vår miljö, vår natur, vår jord och ta hand om och tänk på våra djur!

 


Några som aktivt jobbar med många frågor gällande natur och djur är organisationen WWF, gå in och läs på deras sida och se även hur du kan hjälpa till!

 

http://www.wwf.se/insamlingsportal/fadderskap/1346667-fadder-samlingssida

 

Av LankiS ☮♥☯ - 18 oktober 2012 16:33

Så underbart gott det är med curry! Mumms! Det här är en riktigt god och enkel rätt! Går att byta ut fisken mot exempelvis kyckling eller biff eller för vegetariskt häll i lite linser, kikärtor, quorn eller tofu. Byt också ut buljongtärningen då till höns, grönsaks eller liknande gärna ekologiska sådana , förespråkar ju iof ekologiska kryddor och tomatpure, grönsaker och frukt med :)

Tycker oavsett ni ska testa detta om ni gillar curry iafl! 


3- 4 pers

Ingredienser:
400 g torsk eller annan vitfisk
1 gul lök
1 äpple (kan uteslutas)
1 grön paprika (kan uteslutas)
ca 10 cm purjolök
1-2 msk curry
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1 fiskbuljong 
2 dl vatten
1 msk tomatpuré 
2 dl creme fraiche

Gör så här:
Strimla grönsakerna och äpplet. Fräs grönsakerna i en stekpanna, ha i äpplet lite senare. Pudra över curryn och låt kryddan fräsa tillsammans med grönsakerna en stund. Tillsätt övriga ingredienser förutom fisken och låt såsen puttra i 5 minuter. Skär fisken i kuber och lägg ner i såsen låt koka ytterligare 5-10 minuter eller tills fisken är klar. Jag hade i lite vitlökspulver med i kryddningen. Tyvärr hade jag ingen paprika i idag men det gick bra utan med! 

Servera till det ni tycker passar jag åt broccoli till riktigt gott!

 

 

Mat
Ovido - Quiz & Flashcards