Senaste inläggen

Av LankiS ☮♥☯ - 4 maj 2013 22:02

Ingredienser

2 port

 

400 g grön och/eller vit sparris
250 g varmrökt fisk, t ex röding eller lax

Sås:

1 msk lättmajonnäs
3 msk fraiche, max 8 %
1 msk finskuren gräslök
1 msk hackad dill
1 tsk pressad citron
1 burk röd tångkaviar, 100 g

Servera med: citronskivor och salladsblad

 

Så här gör du

Bryt av sparrisstjälkarna så att den träiga delen kommer bort. Koka sparrisen i lättsaltat vatten (ca 2-3min). Blanda alla ingredienser till såsen. Servera till fisken.

Mat
Av LankiS ☮♥☯ - 13 mars 2013 22:11

Det är vad jag vill göra just nu...vill inte mer, jag behöver komma bort från allt just nu... bara för att andas... Men det går inte... det är nu jag ska bädda för vad som komma skall... Har inte tid med att deala med mig själv mitt upp i allt...Vill vara i fred... Vill inte ha något eller någon runt omkring mig just nu som kan påminna mig om mina måsten och borden... Bläsch... Låter flyktigt och oansvarigt... och ja det hade varit skönt att vara sådan just nu... men nej givetvis inte.

Bita ihop och bita i det sura äpplet? Ja, Oh Ja... 

Av LankiS ☮♥☯ - 1 mars 2013 17:50

Här kommer några av mina ARLA favorit recept goda och de flesta enkla och nyttiga:

 

~FISK À LA PROVENCE, 4 port.

Ingredienser

600 g blandad fiskfilé t ex gös, torsk,alaskan pollock
Arla® Smör-&rapsolja
1 st fänkål
2 st vitlöksklyftor
8 st körsbärstomater
1 tsk örtsalt
2 msk hackad färsk timjan
2 dl Arla Köket® crème fraiche gourmet saffran&tomat

 

Gör så här:

Klipp till 4 rejäla ark av aluminiumfolie. Vik dem dubbla, pensla dem med smör-&rapsolja. Dela fisken i 8 bitar. Skiva fänkål, vitlök och tomat. Lägg grönsaker och fisk på folien. Krydda med örtsalt och timjan. Vik ihop paketen ordentligt så att ingenting kan rinna ut. Lägg dem på grillgaller och låt fisken baka ca 15 min. Öppna paketen och lägg på en klick crème fraiche.

 

SERVERINGSFÖRSLAG:Servera med kokt färskpotatis.

 

TIPS:Istället för att grilla kan du baka paketen i 225° varm ugn ca 15 min.

 

~LINSSOPPA MED VITKÅL, 4 port.

Ingredienser

2 dl röda linser
300 g vitkål
1 st liten purjolök
1 l grönsaksbuljong
2 msk vitvinsvinäger
1/2 dl hackad färsk persilja
2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche parmesan&vitlök

Gör så här:

Strimla vitkålen fint. Skiva purjolöken. Koka upp buljongen och lägg i linserna. Låt koka ca 5 min. Tillsätt vitkål och purjolök och koka ytterligare 5 min.

Smaka av med vinäger och blanda ner persilja. Servera med en klick crème fraiche och ett gott bröd.

 

~LJUMMEN BÖNSALLAD, 4 port.

Ingredienser

Grundsallad:

2 burkar bönor , t ex stora vita, svarta eller kidneybönor
5 dl grönsaksbuljong

Dressing:

3 msk rapsolja
1 msk vinäger
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
ev 1 st pressad vitlöksklyfta

Gör så här:

Skölj bönorna. Värm dem i grönsaksbuljongen i en kastrull. Låt bönorna rinna av. Blanda ihop dressingen och häll den över bönorna. Blanda dem med några av grönsaksförslagen och strö över ost, nötter, kött eller fisk.

 

SERVERINGSFÖRSLAG:Servera med en sås.

 

TIPS:

Grönsaker t ex:

Lök: skivad rödlök, gul lök, purjolök Färska: bitar av tomater, gurka, paprika, avokado Kokta: bitar av broccoli, morötter, sockerärtor, sparris, kronärtskockshjärtan Frukt: bitar av äpple, päron, melon, nektarin, torkade aprikoser Sallad: rucola, ekblads, romansallad, frissé, grönsallad, babyspenat Färska örter: hackad persilja, basilika, rosmarin, timjan, dill.

Tillägg t ex:

Ost: Apetina, Kvibille ädel, Arla Köket riven gratäng, Keso cottage cheese Nötter mm: valnötter, cashewnötter, hasselnötter, solroskärnor, pumpakärnor, rostade sojabönor Kött: rökt skinka eller kalkon, rostbiff, salami och annat kallskuret, grillad kyckling Fisk: räkor, kräftstjärtar, stekta laxtärningar, varmrökt lax, makrill, böckling

Såser:

Färdiga: En kall sås, smaksatt crème fraiche 2 dl minifraiche, matyoghurt, gräddfil eller lätt crème fraiche smaksatt med t ex: fransk senap, pressad vitlök, färska örter, pressad lime och citron, riven pepparrot, chilisås

 

~TORTILLA MED OST OCH BÖNOR, 24 bitar.

Ingredienser

2 dl kokta kidneybönor
2 msk hackad gula lökar
3 dl Arla Köket® riven ost texmex
2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche paprika&chili
8 st små tortillabröd
Svenskt Smör från Arla

Gör så här:

Mosa bönorna och blanda med lök, ost och 1/2 dl crème fraiche. Bred det på 4 bröd. Lägg de andra ovanpå. Stek i smör i en stekpanna ca 2 min/sida. Skär i bitar och dippa i crème fraiche.

 

~WRAP MED TONFISK OCH KIKÄRTOR, 4 port.

Ingredienser

225 g tonfisk i olja
400 g kikärtor
2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche paprika&chili
1 krm salt
4 st stora tortillabröd
150 g blandad grönsallad
ringar av rödlök

Gör så här:

Låt tonfisk och kikärtor rinna av. Grovmosa kikärtorna med en gaffel och blanda med tonfisk och crème fraiche. Smaksätt med salt. Bred ut röran på tortillabröd. Lägg på en del av salladen och lök och rulla ihop. Servera resten av salladen till.

 

~KIKÄRTSGRYTA MED FÄRS, 4 port.

Ingredienser

400 g kycklingfärs eller veggiefärs
1/2 tsk salt
2 st vitlöksklyftor
250 g färsk broccoli
1 st purjolök
Svenskt Smör från Arla
1 burk krossade tomater à 400 g
1 st grönsaksbuljongtärning
2 burkar kikärtor à 400 g
2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche paprika&chili

Gör så här:

Skala och hacka vitlöken. Dela broccolin i mindre bitar. Grovstrimla purjolöken. Stek färsen i smör i en stekpanna. Salta och lägg i vitlöken och låt den fräsa med. Lägg över i en gryta. Tillsätt broccoli, purjolök, krossade tomater och smulad buljongtärning. Skölj kikärtorna i kallt vatten och rör ner dem i grytan. Låt allt koka 3-4 min. Rör ner hälften av crème fraiche.

 

SERVERINGSFÖRSLAG:Servera grytan med en sallad och resten av crème fraiche.

 

 

 

~KÅLSALLAD MED LINSER OCH CHILI, 4 port.

Ingredienser

400 g röda linser
250 g vitkål
1 st äpple
1/2 dl hackad färsk gräslök
2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche paprika&chili

Servera med:

300 g skivad rökt kalkon

Gör så här:

Häll av spadet från linserna och skölj dem i kallt vatten. Finstrimla vitkålen. Kärna ur och riv äpplet. Blanda vitkål, äpple, gräslök och crème fraiche. Servera med kalkonkött och bröd.

 

TIPS:De röda linserna kan bytas ut mot gröna linser.

 

~BAKAD LAX MED CHILISTUVADE GRÖNSAKER,4 port.

Ingredienser

500 g laxfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk Arla® Smör-&rapsolja
1 st morot
1 st rödlök
1 st purjolök
1 st bit vitkål ca 100 g
2 dl Arla Köket® crème fraiche gourmet ingefära&chili
1 st salladslök strimlad
1/2 dl färsk gräslök
salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 100º. Skär fisken i fyra bitar. Salta, peppra och lägg dem i en ugnssäker form. Pensla med smör-&raspolja och baka dem i mitten av ugnen till 55º innertemperatur, ca 45 min. Skala moroten och rödlöken. Skär moroten i tunna skivor och löken i strimlor. Skölj och ansa purjolöken. Skär den och kålen i bitar. Koka grönsakerna i lättsaltat vatten 2-3 min. Häll av vattnet. Rör ner crème fraiche, salladslök och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Servera med jasminris. 

 

~HET KYCKLING MED RÅSTEKT BROCCOLI, 4 Port.

Ingredienser

500 g kyckling lårfilé
1 msk Svenskt Smör från Arla
1 st purjolök
2 dl Arla Köket® crème fraiche gourmet ingefära&chili
1 st hackad vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
500 g broccoli
1 msk Svenskt Smör från Arla
2 msk sesamfrön
rivet skal och saft av 1 st citron
salt
svartpeppar

Gör så här:

Skär filéerna i bitar. Skölj och skär purjolöken i ringar. Stek det i smör i en stekpanna. Rör ner crème fraiche och vitlök och låt koka på svag värme ca 3 min. Smaka av med salt och peppar. Dela broccolin i bitar och stek den i smör i en stekpanna 2–3 min. Lägg i sesamfrön på slutet. Tillsätt citron och smaka av med salt och peppar. Servera kycklingen med broccoli och ris.

 

Mat
Av LankiS ☮♥☯ - 26 februari 2013 17:44

Många som frågat nu hur jag gör vegobiffar och det är lite olika, finns massor med recept. Delar med mig av några jag brukar använda mig utav.

 

Kesobiffar med kidneybönor, purjolök och persilja 6 biffar.

Ingredienser

1 burk kidney bönor ca 230 gram avrunnen vikt
ägg
10 cm purjolök
125 gram keso
0,5 dl persilja
2 tsk dijon senap
2 krm riven muskotnöt
1 tsk strösocker
1 dl ströbröd

Salt
Peppar
1 msk olja

Gör såhär: 

Skölj 1 burk kidneybönor, lägg dem i en bunke och mixa dem med en stavmixer.
Blanda i 1 ägg.
Hacka 10 cm purjolök och 0,5 dl persilja fint och blanda ner det och 125 gram keso i bönorna.
Smaksätt med 2 tsk senap, 2 krm riven muskotnöt, salt, peppar och 1 tsk strösocker.
Tillsätt 1 dl ströbröd, rör om och låt svälla i 5 minuter. Det är tillräckligt med tid för att sätta sig ner och göra en minimeditation eller bara andas lite.
Forma smeten till biffar och stek på medelvärme ett par minuter på varje sida. Klart.
Servera med en fräsch sallad på sidan. Går att frysa in. Jag brukar skippa ströbröd och strösocker ibland och istället använda ett extra ägg, ca ½-1 msk fiberhusk eller 1msk Fibrex
Per biff:
Kalorier: 104
Kolhydrater: 14 g
Fett: 3 g
Protein: 7 g
 

Kidneybönburgare

6-8 st
1 liter kokta eller konserverade kidneybönor (500 g)
1 lök, hackad
1-2 vitlöksklyftor, pressade
½ tsk spiskummin
knappt 1 tsk sambal oelek (el cayenne/chilipeppar)
1 tsk paprikapulver
½ smulad grönsaksbuljongtärning eller 1 tsk buljongpulver
2 msk tomatpuré

Mixa kidneybönorna släta i en matberedare. Fräs löken i lite olja. Tillsätt vitlöken och sambal oelek mot slutet av stektiden, och alla kryddorna. Rör ner tomatpuré. Blanda kryddpastan med kidneyböns mixet. Om det är för löst tillsätt ströbröd, brödsmulor eller mjöl till lagom konsistens. Smaka av med mer kryddor och salt om det behövs. Låt gärna smeten stå kallt en stund innan den formas till burgare som vänds i ströbröd och steks i olja i stekpanna eller i ugnen.
Servera gärna i pitabröd tillsammans med chilikryddad tomatsås, vitlökssås eller rhode island-dressing samt sallat, gurka, tomat, lök och majs.
I stället för kidneybönor kan du använda adukibönor, bruna bönor, pintobönor eller vita bönor.



Vegobiffar med fetaost och oliver 4 portioner

 

Ingredienser

800 g kikärter (400 g = 1 burk)

1 ägg

0,5 dl ströbröd

1 finhackad rödlök

1 tsk sambal oelek

2 krm salt

1 krm svartpeppar

100 g fetaost, smulad

1 dl svarta oliver, utan kärnor, grovhackade

1,5 msk smör

 

Pesto rosso:

1 dl soltorkade tomater, i olja

2 vitlöksklyftor

0,5 färsk basilika

 

Gör så här:

Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Mixa dem med ägg, ströbröd, lök och kryddor i en matberedare till en massa. Blanda ner fetaosten och oliverna. Forma till biffar och stek i smör 2-3 minuter på var sida. Blanda ingredienserna till peston och mixa i matberedare eller med mixerstav.


Kikärtsbiffar med spenatsås

Ingredienser

1 burk(ar)  kikärtor, konserverade

1 st  potatis(ar), kokt

0,5 dl  salladslök(ar), hackad

0,5 dl  koriander, hackad

0,5 tsk  örtsalt

1 nypa(or)  vitpeppar

0,5 dl  polentagryn

 

0,5 msk  olivolja

2 msk  mjuk tofu(ost)

1 dl  fryst spenat 

muskot, och örtsalt efter smak


Spenatsallad

40 gram  bladspenat ,

  

0,25 st  kärnorna av granatäpple(n),

  

 

Gör såhär

1. Skölj kikärtorna ordentligt och lägg i en matberedare tillsammans med potatisen och mixa i någon minut. Blanda kikärtor, potatis, salladslök, koriander, örtsalt och vitpeppar i en skål. Forma blandningen till biffar, ca 1 cm tjocka. Panera dem i polentagrynen
2. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Stek biffarna gyllenbruna på medelvärme i ca 5 minuter per sida.
3. Hetta upp en kastrull med tofuost och lägg i den frysta spenaten. Smaka av såsen med riven muskot och örtsalt.

Servera biffarna med spenatsåsen och en spenatsallad.

 

Vegobiffar med fetaost & örter/nötter 2-3 personer

Ingredienser

3 dl bönor eller kikärtor, kokta, från burk eller egna
1-2 morötter, rårivna
1 bit rotselleri, råriven
1dl pumpkärnor eller grovt hackade valnötter
3. ägg
150 g fetaost, grovt riven
2 msk soyamjöl eller potatismjöl.
hackade färska örtkryddor, bladpersilja, gräslök, basilika t.ex
Örtsalt
Peppar
Tabasco eller fint hackad röd chili

Gör så här

Mosa bönor eller ärtor eller båda lite grovt.
Rör i hop rårivna rotsakerna med ägg, kryddor & mjölet. Sist fetaosten & valnötter/frön
Blanda väl, forma lite plattare biffar & stek i smör/rapsolja.
Inte för hög värme! några minuter på varje sida.


Att servera till: En kall sås på turkisk yoghurt smaksatt med mynta t.ex och en god blandad sallad med rödlök ,ruccola & oliver.

 

 

Mat
Av LankiS ☮♥☯ - 25 februari 2013 13:29

Jag älskar när det nalkas vår och jag äälskar solen, allt känns betydligt lättare när solen är framme. Tycker dock man kan bli en aning vårtrött precis när det slår om. På vintern går man som i idé helst hade man inte velat gå ut alls. Jag är dock tacksam för att det varit en ordentlig vinter med snö och kyla istället för regn, slask och kyla. Men nu längtar jag otroligt mycket till vår och sommar.

Jag är dock väldigt trött och jag vet flera som är det just nu. Känns som mycket suger energi, jag har dock stunder som jag får väldigt mycket energi men den tar slut lika snabbt. Läste en artikel på Måbra som jag tänkte dela som handlar just om varför man kan vara oförklarligt trött.  Intressant. Ni kan klicka på länkarna för att läsa vidare om de olika grejerna sedan. 

 

Oförklarligt trött? Här är anledningarna!

”Varför är jag så trött hela tiden?” Frågan är befogad, sömnproblem och oförklarlig trötthet drabbar årligen tusentals svenskar. Anledningen kan vara allt från mat du äter till hormonell obalans. Här kan du själv hitta orsaken – och smartaste botemedlen!


Är det jobbet som suger musten ur dig, eller hormonerna som spökar?

Sverige toppar statistiken när det gäller sömnstörningar. Omkring 11 procent av svenskarna lider av allvarliga sömnproblem och fenomenet är vanligare bland kvinnor än män. Men vad är det som orsakar den förlamande tröttheten? Stress, hormoner, fel kost och årstidsbunden depression är några av många anledningar. Med hjälp av MåBra:s sömnguide kan du själv hitta orsaken – och bästa botemedlet. Sov gott!

 

Vissen av årstiden?

Årstidsbunden depression, eller SAD – seasonal affective disorder, har ett förmodat samband med att produktionen av melatonin, hjärnans eget ”sömnmedel”, ökar under det mörka halvåret. Många svenskar känner sig hängiga under just höst- och vintertider – men det finns hjälp att få:

7 vanliga energitjuvar- och hur du botar dem!

 

Stressar du dig trött?

Stress gör att kortisol frigörs i kroppen. Pulsen ökar, hjärnan får extra syre och energi frigörs från kroppens fett- och glykosreserver. När påslaget av kortisol kommer tätt, eller varar för länge, kan det uppstå obalans i hormonflödet. Stressar du för mycket eller för ofta kan du helt enkelt tömma dina depåer, vilket gör dig konstant spänd i förlängningen väldigt trött. Stressen  kan göra det svårt att somna och påverkar också sömnens kvalitet negativt.

Så enkelt varvar du ner: Svårt att sova? Knep som ger bättre sömn!

 

Slö av fel mat?

Dina aptitreglerande hormoner är i ständigt arbete. De talar om för dig när du är hungrig – och när du är mätt. Hormonet ghrelin signalerar när magen är tom, medan leptin sänder ut aptitdämpande signaler när du ätit nog. Denna duo kan dock störas av socker, som enligt studier hindrar produktionen av leptin och därmed får kroppen att fortsätta befinna sig i ”hungrigt” tillstånd.

Läs mer om maten som stör sömnen här: Maten du bör undvika innan läggdags

 

Dåsig av hormoner?

Sköldkörtelns hormoner fungerar som kroppens egen termostat och reglerar både förbränningsförmåga och energinivåerna. Stress, näringsbrist, inflammation eller annan sjukdom kan rubba balansen – som då får en stark inverkan på kroppens hälsa.

Mer om hormonernas inverkan på sömnen: Bli pigg och smal – med hormonell balans!

 

Sliten av fel umgänge?

Eller är det någon i din bekantskapskrets eller familj som dränerar din energi? Energitjuvar kan vara svåra att upptäcka och kan hinna ställa till stor skada innan de sätts bakom galler. MåBra hjälper dig att identifiera personlighetstypern

Läs mer: Experten: Så tar du fast energitjuven!

 

Utmattad eller utbränd?

När trötthetskänslan inte går att sova bort kan det vara läge att söka hjälp. Kroniskt trötthetssyndrom och utmattningssyndrom påverkar hälsan både fysiskt och psykiskt. Många får värk i kroppen, koncentrationssvårigheter och känner sig deprimerade. Men det kan vara svårt att veta var på trötthetsskalan man befinner sig, via MåBra:s sömnguide kan du avgöra om du behöver söka hjälp!

Trött, utbränd eller sjuk – vad säger din kropp?

 



Av LankiS ☮♥☯ - 16 februari 2013 17:22

Rastlös, men ändå stressad och pressad. Vankande oro... Ahh Tenta... ja tenta... ingen motivation till den här tentan... Jag börjar bli skoltrött... Men jag biter ihop såklart och gör det jag ska... Snart är det dags för nya äventyr.

Jag har för mycket tankar på annat just nu än det jag bör fokusera på och det får mig att vilja krypa ur mitt skinn. Någon i det förgångna hör av sig och stör mig, annat i det förgångna gör sig påmint och jag vet inte varför jag fylls av den där oron, känner mig olustig och illa till mods. Jag måste släppa det. Känns som jag har "abstinens", jag vet efter vad, jag vet inte om jag kommer kämpa emot denna gången heller. Dåligt, dåligt av mig... vad är det som gör att jag inte orkar bry mig?

Min kropp mår inte bra.

Oro...

Jag är samtidigt glad, förväntansfull och ivrig...  inte på det som förpestar mitt sinne och kropp just nu och inte på det jag måste göra just nu utan bara på livet och det som komma skall... Det känns bra... men jag måste tagga ner... Jag känns en aning osammanhängande i mitt skrivande kanske... men hela jag är osammanhängande, fragmentarisk, och ofullständig just nu, ambivalent i tankar och känslor.

Det måste man kanske också vara ibland för att kunna reda ut det som är så att allt faller på sin plats...

Ska snart ta mig tid till reflektion och bearbetning...

Men först tenta... Ahhh tenta...

Av LankiS ☮♥☯ - 15 februari 2013 18:58

Ingredienser:
1 paket halloumi (200g)
4-5 tomater
Olivolja
Balsamvinäger
Några kvistar färsk timjan
Svartpeppar


Gör så här:
Skär halloumin i kuber och stek i smör. Blanda olivolja och balsamvinäger till en marinad. Skär tomaterna i mindre bitar och blanda med marinaden, smaka av med svartpeppar. Rör ner halloumin. Hacka timjan och blanda ner, toppa gärna med några blad.

 

Mat
Av LankiS ☮♥☯ - 15 februari 2013 18:36

Snabblagat och jätte gott! För att minska på kolhydraterna skippar jag pastan och använder istället antingen strimlad kokt vitkål eller zucchini pasta. Gott!

 

Ingredienser

1 st  
3 st  
1 msk  
3 st  
1,5 dl  
2 burk(ar)  
0,5 kruka(or)  
200 gram  

 

Gör såhär:

Fräs lök och vitlök i oljan. Skär tomater i bitar och tillsätt efter 2 minuter. Häll på vinet och låt koka 5 minuter. 
Tillsätt tonfisk och färsk basilika, rör runt och låt allt bli varmt. Tillsätt kokt fullkornspasta och servera genast.

Näringsinnehåll:
Kalorier: 502 kcal
Kolhydrater: 57 g
Protein: 32 g
Fett: 12,5 g

 
Mat
Ovido - Quiz & Flashcards